logo VMG

Vrienden van Maastrichtse gevelstenen

 

 

Tycho Flore

ontwerper en maker van gevelsteen 'de beer', Tongersestraat 3
 

Tycho Flore              Tycho Flore
 
 

Zelden of nooit zijn opdrachtgever, beeldhouwer of achtergrond van een gevelsteen bekend en al zeker niet van een historische gevelsteen.
Van de moderne gevelsteen 'de beer' is gelukkig een en ander goed gedocumenteerd vastgelegd.

Boven de toegangsdeur van ‘Guus Röell Kunst & Antiek (Fine Art & Antiques)’ aan de Tongersestraat 2 is een nieuwe gevelsteen geplaatst waarvan de onthulling op 3 maart 2005 heeft plaatsgevonden. De steen is een geschenk van familie en collegae voor de 60ste verjaardag van de eigenaar, wat op de achterzijde van de steen vermeld wordt:
‘21 juni 2004 A .(Guus) Röell 60 jaar, familie en collegae’ met verder het ‘huismerk’ van Tycho Flore, de beeldhouwer.
Dat lijkt een rare plek voor zo’n tekst, maar het is denkelijk dan ook niet de bedoeling dat deze voor eeuwig onzichtbaar blijft. De steen is namelijk niet in de gevel gemetseld, maar vrijdragend opgehangen met behulp van roestvrijstalen pinnen zodat hij desgewenst zonder beschadiging weggenomen kan worden.

Het ontwerp is op aangeven van broer Joan Röell uitgewerkt door Tycho Flore, die vroeger bij de alom bekende ontwerper en maker van eigentijdse gevelstenen, Hans ’t Mannetje, gewerkt heeft.

Steensoort (Calcaire de Vinalmont) en vorm (en met name de grote ‘oren’ en de schuin weglopende zijvlakken) zijn gekozen om een vloeiende overgang naar de rest van de gevel te realiseren.

 

De voorstelling op de steen van 174x45x20 cm behoeft denkelijk enige uitleg, want er staat heel wat op. Over ieder beeldelement is nagedacht en heeft zo zijn eigen betekenis.
De centrale figuur van de beer komt uit het wapen van de Röells. Hij houdt als een soort Justitia een weegschaal vast die met de boven afgebeelde vogel betrekking heeft op Jonkheer Mr. Dr. A. Röell. Hij is namelijk jurist én hij heeft als bioloog een proefschrift over ‘het kauwtje’ geschreven. De boom verbeeldt een stamboom. Het kleine zijtakje aan de oostkant van de boom staat voor het zoontje van het echtpaar Röell-Kardaun. Op de achtergrond de Maas met de St. Servaasbrug en de Hoegbrögk, waarmee behalve de plaats ook de datering voor nageslacht en toeschouwer visueel is vastgelegd (in ieder geval van ná de plaatsing van de nieuwe brug). De 'richting' van de steen komt overeen met de werkelijkheid: de zon komt aan dezelfde kant op als de zon op de steen, die een verwijzing is naar het antiek uit het oosten en met name de vroegere koloniën die je in de zaak kunt vinden.

Met recht kan hier dus gesproken worden van een ‘verhalende gevelsteen’.




 

gevelsteen de beer


Tycho Flore
Eindstraat 21
6265 AD St Geertruid

043 408 1677
06 28408180